blank

73

blank

Druga strana mjeseca - Mikula

Lokva na Ledeniku - rt Sv. Nikola - crkvica Sv. Mikule - Lokva na Ledeniku

ZAHTJEVNOST STAZE

dužina

0
km

uspon

0
m

spust

0
m

KARTA

download

GPX

download

Druga strana mjeseca područje je na kojem su se ispreplele tri staze kamene čarolije, prekrasnih pogleda na mitsku hrvatsku planinu Velebit, azurno plavo more, na kamene stijene i plavo nebo. Svaka od ovih staza ima svoju priču, niz zanimljivosti iz paške povijesti i posebne vizure kamena koje je samo priroda mogla oblikovati. Krenete li bilo kojom stazom zagarantirani su uživanje i opuštanje jer staze prolaze Ledenikom, najljepšim i najzanimljivijim geološko-paleontološkim dijelom otoka Paga, jedinstvenim čak i na cijelom Mediteranu.

Druga strana mjeseca nešto je što nećete pronaći nigdje, osim možda na Mjesecu.

 

Prekrasna kružna staza koja započinje makadamskom cestom ispod Lokve na Ledeniku i vodi do crkvice svetog Mikule i Punte Mikule (Rt Sveti Nikola).

Ova malena uvala služila je brodovima i njihovim posadama za zaštitu od bure koja ovdje puše orkanskim udarima. Zato se Punta Svetog Mikule naziva i Puntom spasa. Skrivena crkvica izgrađena je u 14. stoljeću na čast i zahvalu svetom Mikuli, zaštitniku pomoraca, a moguće je da je crkvu sv. Nikole podigla posada nekog broda koji se spasila u ovom sigurnom zaklonu od bure. Tu se nalazila i pristanišna luka, a ostaci rive vidljivi su u moru.

Sama uvala vjerojatno je služila kao pristanište za prekrcaj robe, posebice žive stoke, a nedaleko se nalaze torovi koji su služili za karantenu stoke. Osim za stoku, ovdje se vjerojatno nalazio i lazaret gdje su pomorci koji su s brodovima dolazili u Pag i pašku luku morali odraditi karantenu zbog zaraznih bolesti.

U moru ispod crkvice svetog Mikule više je potopljenih brodova, ostaci tereta brodova iz 16. stoljeća, tragovi parobroda iz 19. stoljeća i ostaci njemačkog ratnog broda iz Drugog svjetskog rata što je izrazito zanimljivo za posjetitelje.

Još jedna zanimljivost, upravo na ovom području snimana je vrlo popularna serija “The Terror” koju je producirao znameniti Ridley Scott nadahnut stvarnom pričom o H.M.S. Erebus i H.M.S. Terror, istraživačkim brodovima koji su nestali u ledu Arktika prije gotovo dva stoljeća, u misiji otkrivanja legendarnog Sjeverozapadnog prolaza.

Ono što će vam izmamiti uzdah i zadiviti su paške kamene dine – polja nevjerojatnih oblika kamenja koja izlaskom i zalaskom Sunca i sjenama koje Sunce stvara kao da igraju neku samo sebi znanu igru, koja se najbolje može razaznati s dva vidikovca na stazi.

Za osvježenje u ljetnim mjesecima, preporučamo vam kupanje u moru na samoj Punti Mikule, gdje se nalazi mala riva i lanterna (svjetionik).

mjesto polaska
mjesto povratka
Lokva na Ledeniku
44.46881, 15.04816
vrijeme obilaska
1:15 h
Lokva na Ledeniku
44.46881, 15.04816
Scroll to Top