pravila ponašanja

Hodanje ili trčanje otokom Pagom zasigurno će vam ostati u ugodnom sjećanju te smo uvjereni kako će Vas se posebno dojmiti predivni motivi koje ćete susresti duž staza.

Na mnogim mjestima putevi i stazice su zatvoreni ogradama i vratima – to su učinili lokalni stanovnici zbog čuvanja ovaca. Poštujte takve prolaze i zatvarajte vrata za sobom!

Čuvajte tlo po kojem se krećete. Poštujte zatvorene ceste i staze (pitajte ako niste sigurni) i izbjegavajte neovlašteni prijelaz preko privatnog posjeda.

Ne ostavljajte tragove i smeće za sobom!

Poštujte ostale korisnike staza. Pri nailasku na ljude i životinje najavite svoj dolazak na vrijeme - prijateljski pozdrav ili zvonce lijepa su gesta. Pažljivo kretanje u blizini životinja ublažit će njihovu reakciju i strah, stoga svakako izbjegavajte tjeranje domaćih i divljih životinja.

Biljnim i životinjskim svijetom ovo bogato područje, također je dom pojedinim vrstama zmija. I dok su bjelouška, crvenkrpica i krausac (kravosas) neotrovne te stoga i bezopasne vrste ipak mogu izazvati strah i nelagodu kod prolaznika. Isti osjećaj javlja se i prilikom susreta s baborom (blavorom), neotrovnim zmijolikim gušterom tamno smeđe boje. Povećan oprez nužan je u proljetnim i ljetnim mjesecima na krševitim i sunčanim područjima koja su stanište jedine zmije otrovnice - poskoka. Napominjemo kako zmije nisu agresivne ako se ne osjećaju ugroženima, stoga poštujte njihovo stanište i nemojte ih ni na koji način uznemiravati.

Preporučamo korištenje adekvatne opreme te nošenje dovoljne količine vode ili drugog napitka. Unaprijed se informirajte o uvjetima na stazi.

Uživajte u našim stazama!

Scroll to Top