Grad Novalja

U mirnoj i pitomoj uvali na zapadnoj obali otoka Paga Novalja se od malenog mjesta ribara i težaka razvila u moderno turističko središte. U toplom krilu svoje uvale, Novalja se ugnijezdila u davno doba, a od tada do danas, nad njom su prohujali mnogi vjetrovi povijesnih zbivanja.

Njezin razvojni put započinje u prapovijesti, a brojni arheološki ostaci svjedoče o burnoj i zanimljivoj prošlosti. Vratite se s nama natrag u povijest i prošetajte manjim dijelom 1200m dugačkog Antičkog vodovoda isklesanog u živom kamenu, istražite ostatke Caske, antičkog središta otoka i razgledajte neizbrisive tragove višestoljetnog razvoja Grada izloženog u Gradskom muzeju i arheološkoj zbirci Stomorica. U novije doba, sve do sredine 20 st. Novalja je bilo selo težaka i ribara, međutim tada počinje njezin nagli razvoj zahvaljujući turizmu koji joj otvara neslućene razvojne mogućnosti.

PLAŽE

Malo je mjesta na Jadranu koja se kao Novalja mogu pohvaliti prekrasnim prirodnim plažama u svojoj najbližoj okolici. Naša svjetski najpoznatija plaža Zrće nudi brojne zabavne sadržaje te vrhunske klubske programe namijenjene party gostima, dok plaže Planjka, Caska,  Braničevica, Ručica, Babe, Jadra kao i ostale plaže područja grada Novalje idealne su za obiteljski odmor. Uživajte u našim poznatim plažama i mnogobrojnim manjim uvalama te probajte domaće tradicionalne specijalitete ili modernu kuhinju. Mogućnosti je bezbroj!

https://visitnovalja.hr/plaze/

LOKALITETI U OKOLICI NOVALJE

Doživite slikovit i raznolik krajolik novaljske okolice gdje bogat biljni svijet s jedne strane i škrti kameniti teren s druge daju cijelom području posebnu čar. Topla uvala Stare Novalje pružit će Vam utočište za vrijeme vrućih ljetnih dana, a malene uvale i duga šetnica uz more prijeko potrebno osvježenje. Na krajnjem sjeverozapadu otoka, u malenom pitoresknom naselju Lun, pronađite mir u iscjeljujućoj tišini Vrtova lunjskih maslina. Dok na istočnom dijelu, u kamenom zagrljaju upečatljive Metajne, koračajte mističnim vizurama mjesečeva krajolika i posjetite jednu od najljepših trail staza u Hrvatskoj – Life on Mars Trail. Novaljsko polje čuva za Vas zelenu oazu zasađenih plantaža smilja, vinograda i maslina a idealno je za posjet Novalji  na dva kotača! 

https://visitnovalja.hr/lokaliteti-u-okolici/

Pridružite nam se na ovom uzbudljivom putovanju punom prirodnih ljepota, kulturno-povijesne baštine, zabave, rekreacije i još mnogo toga što tek trebate otkriti.

Dragi gosti dobrodošli u Novalju!

Stara Novalja

U dugoj pitomoj uvali sjeverozapadnog dijela otoka Paga, zaštićenoj od južnih i sjevernih vjetrova, protegnula se Stara Novalja.

Sve je ovdje vezano uz kamen i more. Ovce koje traže sakrivenu travku, masline, smokve i grožđe stisnuti između kamenitih brežuljaka i ljudi. A da je tako bilo još od daleke prošlosti svjedoče ostaci povijesnih spomenika i arheoloških nalazišta. Prekrasna bizantska tvrđava Svetojanj iz VI. stoljeća kao da je iznikla iz kamena i ponovno se stopila s njime. Čuvala je morski prolaz od gusara. Crkvice Sveti križ i Sveta Marija, koje more zapljuskuje svojim valovima, čuvale su ribare i zvonima ih pozivale da se vrate u mirnu zavjetrinu njihovih uvala. Volite li ronjenje, odavde možete krenuti i u razgledanje jednog od najljepših arheoloških nalazišta na Jadranu s više od stotinu odlično sačuvanih amfora iz I. st. p. Krista.

Duž cijele uvale uz obiteljske apartmane i pansione nižu se malene pješčane plaže koje na početku i na kraju uvale završavaju s plažama Trinćel i Jadra, na kojima  se vijori Europska plava zastava, garancija kvalitete i čistog mora te ekološki sačuvanog okoliša i čistoće. Ako volite aktivni odmor, u Staroj Novalji, pored idealnih prirodnih uvjeta za sport i rekreaciju, tu su biciklističke staze, plaže sa sadržajim za rekreaciju, odbojku na pijesku i ronilački centri sa školama ronjenja. Gastronomska ponuda u restoranima zadovoljit će i najveće gurmane – uživat ćete u čuvenom paškom siru i janjetini, ali i u biranim ribljim specijalitetima i plodovima mora, sve uz blage okuse tradicionalne mediteranske kuhinje. Nezaboravnost doživljaja upotpunjuju šetnje uz more i čarolije zvjezdanih noći, a pjesma zrikavaca doziva novi dan… i neki novi susret…

Dragi gosti, dobro nam došli!

bike staze

Biciklističke staze na području Grada Novalje

trails staze

Pješačke staze na području Grada Novalje

kayaking

Kayak ponuda na području Grada Novalje

climbing

Penjališta na području Grada Novalje

bike&bed

Specijalizirani smještaj za bicikliste na otoku Pagu

blank

MANIFESTACIJE

Outdoor manifestacije na području otoka Paga

usluge

Specijalizirane usluge za outdoor aktivnosti na otoku Pagu

Scroll to Top