Pag climbing

penjališta i via ferate

Hrvatska je za ljubitelje penjanja primamljiva destinacija, a Pag je jedna od najpopularnijih destinacija zbog nevjerojatnog krajolika koji je oblikovala bura. Na plaži Beritnica priroda je u plitkom moru posložila tri velike kamene stijene, a ta prirodna instalacija nezaboravan je prizor. Iznad plaže uzdiže se spektakularna stijena Stogaj, omiljeno odredište penjačkih avanturista.

Stogaj je vjerojatno najpopularnija stijena za penjanje zbog svog oblika, ali nadasve zbog ambijenta i pogleda od kojeg zastaje dah. Stogaj je doslovce iznad plaže, postavljen točno kao da ga je netko projektirao da strši u modroplavoj morskoj uvali i zove vas da se popnete na vrh. Ova šljunčana uvala i stijena vjerojatno su najslikaniji sadržaji Paga. Na ovim mjestima postoje i posebne oznake za sportsko penjanje. Detaljne upute za penjanje stijenama Zamak i Stogaj pronađite na POVEZNICI. Stogaj nudi gotovo 70 označenih ruta preko četiri dijela.

Apsolutni početnici mogu pokušati kratki, lagani uspon od deset metara, a iskusni penjači mogu pokušati Skorpion ili Spyder rutu. Nakon ovakve izazovne adrenalinske aktivnosti koja je fizički zahtjeva opustite se kupanjem u kristalno čistom moru.

usluge

Climbing usluge na otoku

Penjalište Stogaj

Beach boys

oznaka težine: 6b

visina smjera: 12 m

blank

Paški trokut

oznaka težine: 5c

visina smjera: 12 m

Paški sir

oznaka težine: 5b

visina smjera: 13 m

Vino na usnama

oznaka težine: 6a

visina smjera: 12 m

Dehidrirana ovca

oznaka težine: 5a

visina smjera: 12 m

Stigma

oznaka težine: 5b

visina smjera: 60 m

La vida loca

oznaka težine: 5c

visina smjera: 60 m

Po starom morskom dnu

oznaka težine: 6c+

visina smjera: 40 m

Starec in morje

oznaka težine: 6a

visina smjera: 40 m

Shark

oznaka težine: 6a+

visina smjera: 40 m

Absolute beginner

oznaka težine: 4b

visina smjera: 10 m

Step by step

oznaka težine: 5a

visina smjera: 20 m

Prvi koraki

oznaka težine: 4c

visina smjera: 20 m

smjerovi

Penjalište Zamak

Uhlinac direkt

oznaka težine: 5b

visina smjera: 70 m

smjerovi

Via ferrata Life on Mars

Life on Mars trail staza  nadograđena je prvom morskom Via Ferratom u Hrvatskoj u duljini od 100 m. Via Ferrata namijenjena je nešto zahtjevnijim aktivnim sportašima te je potrebno korištenje adekvatne opreme (rukavice, penjački pojas, set za osiguranje – apsorber i penjačka kaciga) te predstavlja premosnicu preko morskog djela koji spaja uvalu Slana i rt Sušac. Trajanje spomenutog prolaza je između 10 – 15 minuta, visina mu je između 1-2 metra iznad mora. Po težini je zahtjevna. Pristup morskoj Via Ferrati je od uvale Slana, označenim planinarskim putem 2 km od plaže Ručica u Metajni.

Ferrata povezuje kružnu planinarsku stazu Life on Mars, a koja se do sada morala savladavati kroz samo more u dužini od 100 m.

više
Scroll to Top