Općina Povljana

Još od antičkih vremena kada je u blizini sadašnje Povljane postojala antička vila a poslije, tijekom srednjeg vijeka, kada je izgrađen samostan časnih sestara uz plitku uvalu nedaleko crkvice Svetoga Nikole, ovaj dio otoka nosio je naziv Paoliana. 

Arheološki nalazi daju nasluti bogatstvo povijesti međutim brojni lokaliteti su do sada neistraženi.

Nalazi sa kojima raspolažemo  pokazuju da je ovaj dio otoka bio naseljen u prapovijesti, te dalje tijekom antike, kroz srednji vijek. Tu se tradicionalno živjelo od poljoprivrede: ovčarstvo i uzgoj voća i povrća u vodom bogatom polju. Broj stanovnika u tim vremenima je uvijek bio vrlo mali. Najveće promjene dogodile su se polovicom 20. stoljeća pojavom turizma. U isto vrijeme mjesto je elektrificirano i izgrađena je vodovodna mreža čime su postavljeni temelji budućeg razvoja. 

Otok Pag se inače može pohvaliti bogatstvom pješčanih plaža od kojih naravno jedan dio postoji na području Povljane.

PLAŽE I OSTALE PRIRODNE OSOBITOSTI

Plitko more, pješčane plaže sa finim pjeskom na lokacijama Perilo, Dubrovnik, Mali Dubrovnik, Livade, Stara Povljana i Livadine. Ove plaže su prepoznate od strane obitelji kao interesantne za obitelji sa malom djecom i za plivače početnike.

Uz plažu Dubrovnik postoji i slatkovodno jezerce Segal koji u jednom dijelu svoje obale ima blatni sediment, peloid koji zajedno sa suncem, morem i čistim zrakom djeluje na poboljšanje zdravlja, prevenciju i liječenje raznih bolesti.

Na 2,5 km od centra mjesta nalaze se Veliko i Malo blato, dva jezera zaštićena zbog bogatstva ptičjeg fonda. Ovi ornitološki rezervati su dom preko 143 vrsta ptica koje se tu gnijezde, zimuju ili su u preletu. To je sve popularnija destinacija za promatrače ptica (birdwatching).

Još jedna prirodna osobitost je tipična za Povljanu a to su kilometarski suhozidi koji dokazuju vještinu i trud tadašnjih stanovnika te pokazuju da je uzgoj ovaca bio stoljetno zanimanje u ovim krajevima.

Posjetite Povljanu i izaberite opciju kako provesti svoj odmor: na plaži sunčajući i kupajući se,  baveći se sportom na kopnu ili moru (trails, nordijsko hodanje, trčanje, bicikliranje; surfanje, SUP), promatrajući bogat ptičji fond na jezerima. Na kraju dana uživajte u izvrsnoj hrani u lokalnim restoranima…

https://visitpovljana.eu/hr/plaze/

https://visitpovljana.eu/hr/atrakcije/

LOKALITET U BLIZINI POVLJANE

Ribarsko mjesto Smokvica je udaljeno 6 km od Povljane dobrom makadamskom cestom u pravcu JI. Idealno je za posjetiti na biciklima i odmoriti se na plaži na kojoj postoji bunar sa slatkom vodom.

bike staze

Biciklističke staze na području Općine Povljana

trails staze

Pješačke staze na području Općine Povljana

kayaking

Kayak ponuda na području Općine Povljana

bike&bed

Specijalizirani smještaj za bicikliste na otoku Pagu

blank

MANIFESTACIJE

Outdoor manifestacije na području otoka Paga

usluge

Specijalizirane usluge za outdoor aktivnosti na otoku Pagu

Scroll to Top