pravila ponašanja

Dragi ljubitelji kajakarenja, prije nego se upustite u obilazak naše obale u kajacima, svakako predlažemo da radi Vaše sigurnosti pogledate nekoliko najvažnijih savjeta.

Bura i jugo su najpoznatiji vjetrovi na Jadranskom moru a svojim djelovanjem utječu ne samo na plovidbu i aktivnosti čovjeka, već i na prirodne osobitosti obale.

Jugo

Jugo je vjetar jugoistočnog do južnog smjera, puše po nekoliko dana te sa sobom donosi niski tlak i uglavnom veliku vlažnost zraka. Ne nastupa naglo, puše uglavnom ravnomjerno brzinom od 6 do 11 m/s (od 22 do 40 km/h), no katkad doseže i orkansku jačinu od 30 m/s (110 km/h). Najjači je na otvorenome moru, gdje stvara velike valove. Jugo nikada ne zapuše iznenada; svoju snagu postiže tek nakon 24 do 36 sati puhanja.

Pri dolasku juga jugoistočni se horizont zastire niskim oblacima koji se kasnije nagomilavaju oko vrhova brda i postupno prekriju sav viši dio kopna, zatim se i ostali dio neba prekrije gustim, niskim oblacima olovne boje; vidljivost je djelomično ograničena i razvijaju se sve veći valovi s jugoistoka (mrtvo more).

Bura

Bura je jak, suh i hladan, mahovit (naglo mijenja smjer i brzinu) i turbulentan vjetar s kopna koji puše više dana, a na našoj obali može katkad dosegnuti i orkansku jakost. Česte su bure s brzinama od 20 do 35 m/s (od 70 do 200 km/h), koje prekidaju promet na izloženim mjestima i između obale i otoka. U kanalima je opasna za manje brodove jer se može pojaviti iznenada, gotovo bez ikakva predznaka i odmah zapuhati orkanskom snagom.

Na moru bura raspršivanjem vode stvara tanak, magličast sloj, takozvano „dimljenje mora“. Prema otvorenom moru brzina bure se smanjuje i mahovitost slabi, ali su valovi sve veći. Ciklonalna bura je praćena oblačnim, kišovitim, čak i snježnim vremenom, a anticiklonalna bura (jasna, vedra bura) nastaje pri izraženoj anticikloni, pri čemu je vidljivost za vrijeme i nakon anticiklonalne bure jako dobra, a vrijeme vedro i suho.

Bura mehaničkim djelovanjem, sušenjem tla i stvaranjem posolice onemogućava razvoj vegetacije na izloženim sjevernim dijelovima pojedinih otoka sjevernoga Jadrana.

Tramontana

Zovu je još i milosrdnija sestra bure. Tijekom ljeta nastaje kao lokalan vjetar koji je prolazan i kratkotrajan te obično prođe za jedan dan, ali zna napraviti velike valove i to posebice dalje od obale. U ekstremnim situacijama, pogotovo na pučini, zna dosegnuti i snagu bure. Ta je informacija posebice korisna za nautičare jer za sidrišta treba izbjegavati uvale otvorene sjeveru.

Može se raspuhati do jačine od 25 čvorova jer puše snažno i postojano. Zbog prirodnog fenomena koji dovodi do povećanja temperaturnih razlika između kopna i mora dolazi do slijevanja vjetra kroz uvalu.

U nastavku uputa predlažemo vam potrebne mjere opreza.

Prije odlaska na more obavezno se informirajte o vremenskim uvjetima – prije svega o stanju naoblake, temperaturi zraka, prognozi vjetrova. Posebnu pažnju posvetite mogućim ili najavljenim promjenama vjetrova.
meteo.hr

Posebnu pažnju posvetiti vjetrovima i morskim strujama, posebice ako se udaljavate prema otvorenom moru. Upoznajte se s mogućim alternativnim mjestima na kojima možete izaći na obalu u slučaju hitnoće.

Poštujte pravila kretanja na moru i pravila o sigurnosti plovidbe na područjima na kojima ćete se kretati.

Izvježbajte tehnike upravljanja kajakom prije nego se otisnete sami na turu. Uvježbajte tehniku spašavanja i samospašavanja u mirnim uvjetima, po mogućnosti sa stručnom pomoći.

Opremite se adekvatnom opremom – prsluk za spašavanje, dovoljno vode, dry bag za mobitel i ostalu elektroniku, zaštitu od sunca i slično.

Obavezno nosite prsluk za spašavanje. Svaki kajak mora imati prsluk za spašavanje.

Informirajte bliske osobe o svom planu kajakarenja i najavite rutu kojom se planirate kretati, kamo idete te kada se planirate vratiti. Nastojte se tog plana i pridržavati.

HITNI TELEFONSKI BROJEVI
+385 112 Centar za obavješćivanje

Scroll to Top