Paški trokut i dva desetljeća nakon otkrića bilježi veliki interes javnosti

NASLOVNICA-paski-trokut-1-1536x1017

Na otoku Pagu, tek nekoliko kilometara od hrvatske top destinacije Novalje, nalazi se Paški trokut, neobični i misteriozan otisak trokutnog oblika u kamenu za koji do danas nije pronađeno znanstveno objašnjenje.

Paški trokut je u svibnju 1999. godine otkrio geodet Zdenko Grbavac mjereći tlo. Geodet Grbavac je na predjelu po imenu Tusto čelo uočio pravilnu trokutastu površinu veličine oko 500 četvornih metara koja se razlikovala od okolnog kamenjara. Trokut je jednakokračan, veličine 32x32x22 metra, a kamenje unutar trokuta je svjetlije i drugačije teksture od kamenja izvan trokuta. Na svakoj stranici trokuta nalaze se neobične rupe duboke trideset centimetara.

Geolog Stjepan Zvonarić dokazao je kako kamenje unutar trokuta, nakon što se izloži ultraljubičastim zrakama, daje crvenu boju. Crvena fosforencija dokaz je kako je trokut bio izložen ekstremnim temperaturama poput vulkana. Prema stupnju isijavanja geolozi su izračunali da je trokut nastao prije 12.000 godina, ali na području otoku Paga u to vrijeme nije bilo vulkanskih aktivnosti? Dovoljno da vas ova priča itekako zaintrigira.

Fenomen nema znanstvenog objašnjenja

Ubrzo nakon otkrića, Paški trokut je postao velika senzacija koju je posjećuju znatiželjnici iz cijelog svijeta, a koliko ih je posjetilo trokut teško je reći budući većina odlazi samostalno. Na žalost ovaj fenomen nekima je poslužio za brzu zaradu pa su mnogi odnosili kamenje s paškog trokuta zbog čega je neobično malo okruglo kamenje s trokuta i nestalo. No i bez tog neobičnog kamenja Paški trokut je znatno svjetliji od uobičajenog kamenjara na ovom području i lako ga je uočiti, a najbolje se razlika, u odnosu na ostatak okoliša, vidi gledajući s visine i tijekom snimanja iz zraka. Uz Paški trokut ostale su i neobične rupe.

Turistička zajednica Novalje ipak preporuča da se posjetitelji obrate agencijama za aktivni turizam i do ovog mističnog trokuta odlaze isključivo uz vodiče budući je teren zahtjevan, a HGSS je često imao posla na ovom potezu baš zbog zahtjevnog nepristupačnog terena na koji posjetitelji nisu naviknuti. Upravo zbog sigurnosti posjetitelja uklonjena je i turistička signalizacija za trokut kako se ljudi ne bi sami uputili prema trokutu jer teren je izrazito nepristupačan i težak za hodanje zbog oštrog kamenja, a ljeti i izrazito visokih temperatura.

Paški trokut su istraživali mnogi od znanstvenika do amatera, brojni geolozi, paleontolozi pa naravno i ufolozi. O ovome fenomenu otoka Paga napisano je i nekoliko knjiga te niz alternativnih radova, no do danas 21 godinu kasnije nitko nije pronašao čvrst dokaz kako je ova anomalija nastala. Radi li se o prirodnom fenomenu kojeg je isklesala bura koja na Pagu doseže i 300 kilometara na sat ili pak nečem mističnom i vanzemaljskom tek ostaje za otkriti, no jedno je sigurno o Paškom trokutu govori se već dva desetljeća.

Pet teorija o Paškom trokutu

O Paškom trokutu postoje brojne teorije, prenosimo samo neke koje je 2017. godine u svom tekstu objavio portal Lika Club

  1. Paški trokut je putokaz letećim tanjurima prema zviježđu Sirius
  2. Trokut je svetište prapovijesnog lovca
  3. Paški trokut prikazuje zviježđe Cefej
  4. Na trokutu su pronađene krhotine meteorita koji je uništio Atlantidu
  5. Paški trokut simbolizira Sveto Trojstvo i povezan je sa stigmama svećenika Zlatka Sudca, koje su se pojavila 4 dana prije otkrića trokuta, a prema pričama lokalnog stanovništa upravo Sudac je i crtao neke trokute u to vrijeme

Otisak NLO-a

U  knjizi “Paški Venture Star” geolog Stjepan Zvonarić iznio je teoriju kako je Paški trokut otisak izvanzemaljske letjelice nastao prilikom slijetanja prije 12.000 godina, a rupe na rubovima trokuta su tragovi nogara svemirskog broda. Zanimljiva je činjenica da je na području Paga nekoliko puta zabilježena pojava misteriozih svjetala koja mnogi pripisuju NLO-ima i povezuju s Paškim trokutom. Mještani govore o svjedocima koji su čudna svjetla vidjeli i opisali kao svjetlo koje se brzo kreće.

Zona bez znakova života

Brojni posjetitelji navode kako unutar Paškog trokuta nema nikakvih znaka života, u samom trokutu ne raste nikakvo raslinje, zanimljivo je kako se ovdje ne zadržavaju niti kukci. Postoje oni koji zagovaraju teoriju kako se ispod Paškog trokuta nalazi nešto skriveno. I danas ostaje misterija je li Paški trokut prirodni fenomen ili ipak djelo ljudskih ruku, te jesu li izvanzemaljci prije 12.000 godina uistinu posjetili mjesečev otok.

No činjenica je kako Paški trokut budi veliki interes posjetitelja i kako je ova priča i turistička priča jer svaki misterij izaziva interes i znatiželju, a ovaj ima dosta intrigantnih podataka koji zagolicaju maštu i želju za posjetom i daljnjim istraživanjem. Novalja osim vrhunske zabave i dobrih vibracija sa Zrća te odlične outdoor ponude aktivnog turizma i plaža od kojih zastaje dan, ima i ovu sasvim drugačiju priču.

Da ovu priču u Novalji shvaćaju ozbiljno i svjesni su njenog turističkog potencijala potvrđuje činjenica kako Paški trokut ima svoj logotip, a prije dvije godine održan je i simpozij o Paškom trokutu na kojem su gostovala brojna istaknuta imena koje se bave ovakovim fenomenima.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
Telegram
Print
Scroll to Top