blank

21

blank

Put Girenice

Kolan – Kolanjsko blato Rogoza – Mandre – stari izvor - Kolan

ZAHTJEVNOST STAZE

PREPORUČENA VRSTA BICIKLE

0%
Asfalt
0%
Makadam

dužina

0
km

uspon

0
m

spust

0
m

KARTA

download

GPX

download

Ova staza odličan je izbor za kratki izlet biciklom i upoznavanje Kolanjskog krajolika. Izlet ćemo početi u Kolanjskome polju, od kuda ćemo makadamskim putem proći uz ornitološki rezervat Kolanjsko blato – Rogoza.

Sljedeće nas čeka teži uspon na „Škofinu stagnicu“, s vrha koje se prema sjeveru pruža prekrasan pogled na Kolan, zapadno na Gajac, a južno na uvalu Girenica. Slijedi spust sličnih karakteristika kao i uspon, po kojem valja biti oprezan, te na skorom križanju skrećemo lijevo na stazu uz suhozide i „ogradice“ u kojima možda naiđete i na pokoju ovčicu koja se odmara u hladovini.

Skora vožnja po glavnoj cesti trajat će šestotinjak metara, nakon čega makadamom dolazimo do uvale Girenica. U ljetnim mjesecima svakako treba ponijeti kupaće kostime i zaustaviti se na kupanju. Od uvale nastavljamo ravno uz plažu te pratimo put koji vodi desno i dolazimo do križanja na kojem skrećemo lijevo. Ponovno nas očekuje uspon na „Škofinu stagnicu“ i spust u Kolanjsko polje, gdje prolazimo uz most u „Suteskoj“ na kojem je bila sagrađena uskotračna pruga koja je vodila sve do Šimuna, a služila je za prijevoz ugljena.

Ubrzo dolazimo do kraja puta prolazeći uz izvor vode na bunaru s kojega je prolazio vodovod Kolan – Caska, što je ujedno i kraj staze.

mjesto polaska
mjesto povratka
Kolan - izvor
44.497438 N | 14.954181 E
vrijeme vožnje
1:30 h
Kolan - izvor
44.497438 N | 14.954181 E
Scroll to Top