blank

72

blank

Druga strana mjeseca - Zaton

Lokva na Ledeniku - Mali Zaton - Lokva na Ledeniku

ZAHTJEVNOST STAZE

dužina

0
km

uspon

0
m

spust

0
m

KARTA

download

GPX

download

Druga strana mjeseca područje je na kojem su se ispreplele tri staze kamene čarolije, prekrasnih pogleda na mitsku hrvatsku planinu Velebit, azurno plavo more, na kamene stijene i plavo nebo. Svaka od ovih staza ima svoju priču, niz zanimljivosti iz paške povijesti i posebne vizure kamena koje je samo priroda mogla oblikovati. Krenete li bilo kojom stazom zagarantirani su uživanje i opuštanje jer staze prolaze Ledenikom, najljepšim i najzanimljivijim geološko-paleontološkim dijelom otoka Paga, jedinstvenim čak i na cijelom Mediteranu.

Druga strana mjeseca nešto je što nećete pronaći nigdje, osim možda na Mjesecu.

 

Iznimno zanimljiva i laganija staza koja od makadama ispod Lokve na Ledeniku vodi prema uvali Zaton, pruža pogled na Paška vrata, otočić Mali Maškalic u obliku kamenog krokodila te fenomenalne, zadivljujuće formacije stijena i “mjesečeva” čudesa.

Volite li priče iz povijesti, ovdje ćete zadovoljiti svoju znatiželju jer ćete na ovoj stazi doći do Velesove zatvorene špilje, nazvane po bogu iz staroslavenske mitologije koji vodi svoj vječiti, ciklički boj s bogom Perunom.

S obzirom da je Veles u staroslavenskoj mitologiji prikazivan u obliku zmije ili zmaja, pri posjeti ovom mjestu nemojte pokušavati nekakvim čarobnim riječima otvoriti ovu špilju.

Ovom stazom koja je kratka, lagana za hodanje te pristupačna svim dobnim uzrastima, u toplijem dijelu godine može se ostvariti jedan lijep cjelodnevni obiteljski izlet s kupanjem u prekrasnoj uvali Zaton, a na stazi se nalaze i dva vidikovca s kojih se pružaju prekrasni pogledi.

DULJINA:  Do Zatona 1.6 km (0:30h); s povratkom na početnu točku ukupno 3.2 km (1.00 h).

mjesto polaska
mjesto povratka
Lokva na Ledeniku
44.46881, 15.04816
vrijeme obilaska
1:00 h
Lokva na Ledeniku
44.46881, 15.04816
Scroll to Top