blank

71

blank

Druga strana mjeseca - Sveti Jure

Pag - Sv. Jure - Lokva na Ledeniku

ZAHTJEVNOST STAZE

dužina

0
km

uspon

0
m

spust

0
m

KARTA

download

GPX

download

Druga strana mjeseca područje je na kojem su se ispreplele tri staze kamene čarolije, prekrasnih pogleda na mitsku hrvatsku planinu Velebit, azurno plavo more, na kamene stijene i plavo nebo. Svaka od ovih staza ima svoju priču, niz zanimljivosti iz paške povijesti i posebne vizure kamena koje je samo priroda mogla oblikovati. Krenete li bilo kojom stazom zagarantirani su uživanje i opuštanje jer staze prolaze Ledenikom, najljepšim i najzanimljivijim geološko-paleontološkim dijelom otoka Paga, jedinstvenim čak i na cijelom Mediteranu.

Druga strana mjeseca nešto je što nećete pronaći nigdje, osim možda na Mjesecu.

 

Staza Sveti Jure zahtjevnija je staza, ali je nemjerljivo zadovoljstvo koje će vam pružiti kada je prohodate jer se nalazi u prekrasnom i netaknutom krajoliku, uz fantastične poglede s nekoliko vidikovca koji se nalaze na stazi.

Od samog starta na makadamu ispod lokve na Ledeniku i pogleda na suhozide kao svjedoke vremena kojima Pag obiluje, preko vidikovca s kojeg puca pogled na paška vrata, Malin, Sušac i uvalu Slana. Tu je i polu piramidalna kamena građevina za koju se pretpostavlja da je iz antičkih vremena i da je služila za signalizaciju. S ove pozicije pruža se fantastičan pogled na Paška vrata i otočić u obliku srca, Maškalic.

Ubrzo ćete stići do građevina iz nama puno bližih vremena, promatračnice i zidanog objekta za vojnu posadu iz Drugog svjetskog rata. Promatračnica je služila za nadgledanje Velebitskog kanala i ulaza u Paška vrata.

Stižemo do mjesta gdje se nalazila velika bizantska utvrda iz 6. stoljeća, u sklopu koje se nalazila i crkva svetog Jure. Ostatci crkve te cisterne za vodu koja se nalazi nešto dalje, vidljivi su i danas.

Na daljnjem koraku susrećemo se s Buljanovića stanovima, dok je Sveti Jure u pozadini. Ovi ostatci nekoliko kamenih kućica i pojata, zorno nam pokazuju kako su u prohujalim vremenima živjeli ljudi na Pagu, kojima je ovčarstvo bilo egzistencija.

Na stazi ćete vidjeti i mnoštvo fosila starih trideset milijuna godina.

Staza sv. Jure  pružiti će vam putovanje u pašku povijest uz mnoštvo jedinstvenih pogleda, boja, struktura i igre prirode koja je Pag bogato obdarila.

mjesto polaska
mjesto povratka
Pag - parkiralište
44.44744, 15.06171
vrijeme obilaska
2:30 h
Lokva na Ledeniku
44.46883, 15.04817
Scroll to Top