blank

62

blank

Sv. Vid - smjer iz Kolana

Kolan - Sv. Vid - Kolan

ZAHTJEVNOST STAZE

dužina

0
km

uspon

0
m

spust

0
m

KARTA

download

GPX

download

Staza prema Svetom Vidu započinje na oštrom zavoju glavne otočne ceste (D106) prije Kolana (ako dolazite iz smjera grada Paga). Staza je markirana, pregledna i nije tehnički zahtjevna.

Na samom početku staze prolazi se travnatom udolinom između kamenih suhozida, krških pašnjaka i ograda u kojima ćete nerijetko naići na prizore ovaca kako kako pasu travu ili vas samo znatiželjno promatraju. Na laganom usponu, osim stabala crnike i šmrike, uglavnom prevladava nisko raslinje, a približavajući se samom vrhu visokog raslinja gotovo pa i nema. S obzirom da na stazi nema hladovine, ljeti se preporuča nošenje zaštitne odjeće (radi zaštite od sunca) i obuće te svakako dovoljne količine vode; zimi je potrebno toplije se obući jer na stazi nema zavjetrine.

Iako je staza pristupačna tijekom cijele godine, najljepša je u proljeće kad procvjeta kadulja i ostalo aromatično bilje koje raste u izobilju na paškom kamenjaru. Osim predivnih boja i mirisa sigurno ćete uživati i u pogledu na Velebit, paški zaljev i paška vrata, okolne otoke, grad Pag te polja solane u daljini.

Pri samom vrhu staze nalazi se lokva i križ sagrađen u formi suhozida. Lokacija pokraj crkvice svetog Vida na vrhu staze idealna je pozicija za atraktivne fotografije – uspomenu s uspona na najviši vrh otoka Paga.

mjesto polaska
mjesto povratka
Kolan - cesta
44.48641 N | 14.96717 E
vrijeme obilaska
1:30 h
Kolan - cesta
44.48641 N | 14.96717 E
Scroll to Top