Life on Mars na Pagu – najatraktivnija planinarska i trail staza na Mediteranu

Cimerfraj_Lom3

[Kamo dalje, domaćine?] Bili smo na utrci Life on Mars na Pagu i provjerili zašto svi pričaju o toj stazi koja prolazi najogoljenijim krajolicima otoka gdje uglavnom nema svježine hlada ni pitke vode, a naizgled niti tragova života…

 

Tko god sumnja u postojanje života na Marsu, trebao bi posjetiti sjeveroistočne obale Paškog zaljeva, predjele surove ljepote, tamo negdje od Metajne prema Rtu svetog Krištofora podno vrha Načun. Surove – jer ovo je najogoljeniji dio inače golog otoka Paga. Ovdje nema ničega. Ali samo naizgled.

Pažljivom promatraču neće promaknuti otpornost života ovdje. Ni žega ni silovita bura koja se obrušava s Velebita ne uspijevaju ga zatrti. Možda baš zato, zbog tog spoja jednostavnosti krajolika i kompliciranih uvjeta za opstanak, ovdje rado stižu pustolovi i svi koji su spremni na izvanzemaljsko iskustvo, pomicanje granica duha i tijela. Jer tu smo odista na drugoj planeti, nekom četvrtom, petom, šestom kamenčiću od sunca, iako sunce neumoljivo prži pošto nigdje skoro hlada nema.

Metajna – glavni grad Marsa

Life on Mars na Pagu je, sad već čuvena, pješačka i treking staza kojoj tepaju da je najljepša na Mediteranu. Najljepša ili ne, sigurno je najposebnija. Dugujemo ju Šimunu Cimermanu iz Treking lige, Turističkoj zajednici i Općini Novalja. Upravo zbog ove staze, Metajna je poznata trail destinacija i izvan granica Hrvatske, a staza je osvojila i nekoliko outdoor priznanja.

Prvi Life on Mars je održan 2017. Nestvarni pejzaži, preko kojih je kroz nekoliko godina ranije utabano i označeno prvih 15 kilometara staze, bili su inspiracija za naziv utrke čiji start označavaju taktovi čuvene pjesme Davida Bowieja iz 1971. Utrka se održava jednom godišnje, s iznimkom pandemijske godine, i to najčešće u ožujku dok je još umjereno vruće.

Zašto baš Mars, zašto ne mjesec ili neki drugi planet?

Svatko tko prođe 15 (Active kategorija) ili 24 kilometra (Challenger kategorija) Life on Mars staze, upoznat će predjele koji su bili inspiracija, mjesta na kojima se crvenkasto sipko tlo utisnulo u porozne stijene, izbrazdane vjetrom i posolicom, tvoreći tako nestvarne oblike i bojeći crvenom goleti oko Metajne. Lako je zamisliti da se krećemo baš dolinama i vrletima Crvenog planeta.

Life on Mars je kružna staza koja započinje i završava u Metajni. Bilo kojim smjerom krenuli, možemo je podijeliti na polovicu koja gazi preko sitnog kamenjara i onu koja prati obalu prelazeći preko čuvenih paških pješčanih plaža

Dok hodamo po oštricama sitnog bijelog paškog kamena, prate nas izmaglice Velebita, nižu se drage, usjekline u krajobrazu, koje se spuštaju do uskih uvala paške strane Velebitskog kanala. Bjeličasti pejzaž je samo naizgled pust. S proljeća niče sitno cvijeće iz kamenjara. Ljubičice, šafrani, tek će procvjetati rijetka žuta primorska makovica. Aromatično bilje koje se ovdje posolici otima, pasu ovce, prilog je nezaboravnom okusu paškog sira.

Gustom dragom, preko krupnog kamenja, staza se prvi put spušta do samog morskog žala. Plaža u uvali Seline jedna je od mnogih koje Life on Mars posjećuje i jedina na strani otoka koja se čeznutljivo pogledava s moćnim Velebitom preko kanala.

Od Slane do plaže Sunčane

Uvala Slana, Beritnica s tri prepoznatljiva kamena, prostrana Ručica pa sitna Skrivena i konačno Sunčana plaža uz jedini šumarak nakrivljen na ovom dijelu Paga, a nadomak samog mjesta Metajna, tek neke su od pješčanih plaža kojima se divimo sa staze. Po okolnim stijenama cvate divlji luk i komorač, procvjetat će pelin, smilje i kadulja.

 

Saznajemo da…

Pag je najrazvedeniji otok u Hrvatskoj! Ovaj otok ima najdulju obalnu crtu, dugačku čak 302,47 kilometara. Peti je najveći otok u Jadranskom moru s površinom od 284,6 kilometara četvornih. Najveći je Cres koji broji 405,8 kvadrata, ali je obala Cresa kraća od paške za nekih 40-ak kilometara. Zahvaljujući indeksu razvedenosti od 4,5, obala Paga je niz duguljastih rtova i dubokih uvala u kojima se kriju neke od najljepših plaža Jadrana.

 

Šteta bi bilo samo protrčati ovuda, ne zastati, ne omirisati sol i bilje koje buja. Moru možemo doći bliže, spustiti se pod stijene uvale Slana kako bi spojili pješčano žalo i Rt Sušac kojim prolazi Challenger kategorija. Za one spretnije s opremom, ovdje je i stotinjak metara dugačka ferrata. Par kilometara niže, iznad Beritnice, druga je ferrata, ovaj put ide okomito na strmu stijenu Stogaj, 60-metara visoku penjačku atrakciju.

Life on Mars Pag – galerija fotografija

Može li čitav jedan planet i sav život na njemu stati u jednu stazu dugačku 15 i još nešto kilometara? Čini se tako jer se ovim putevima stalno izmjenjuju novi zadivljujući prizori, vidike je priroda okitila čudesnim oblicima i bojama. Čak i kad se čini da Life on Mars putuje pustim krajobrazima, ništavila i dosade nema, a kilometri se brzo tope od oduševljenja. Nema velikih silazaka i uspona pa je mogu proći i djeca školske dobi. Jedino nužno su obilje tekućine i dobra zaštita od vrućeg mediteranskog sunca.

Fotografije neka dalje pričaju same…

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
Telegram
Print
Scroll to Top