blank

77

blank

Sv. Vid - smjer iz Šimuna

Šimuni-Sv. Vid-Šimuni

ZAHTJEVNOST STAZE

dužina

0
km

uspon

0
m

spust

0
m

KARTA

download

GPX

download

Sveti Vid – najviši vrh otoka Paga (349 m/nm)

Sveti Vid najviši je vrh otoka Paga i nalazi se neposredno iznad Paškog zaljeva. Na vrhu je crkvica sv. Vida sagrađena 1348. godine po kojoj je vrh dobio ime, a nedaleko od nje nalazi se i betonski geodetski stup.

S ovog najvišeg otočnog vrha pružit će vam se senzacionalan pogled na Mjesečev otok, na Pašku uvalu, kameni grad Pag, paške solane, mitsku hrvatsku planinu Velebit, kvarnerske i sjevernodalmatinske otoke, Velebitski kanal te prostrane otočne kamenjare prošarane mrežom slikovitih suhozida stvorenih radom naših predaka.

Na Pagu su uređene i markirane četiri planinarske rute koje vode do vrha Sveti Vid :  prva iz Šimuna (JZ), druga iz Kolana (iz SZ smjera)  i treća iz Dubrave (SSI). Markacije u Šimunima počinju točno preko puta kampa, a sam uspon traje oko sat i 15 minuta. U početku se staza lagano uspinje pobočjem brda da bi se nakon 40 min na kamenoj visoravni spojila sa stazom koja vodi iz Kolana. Slijedi još  otprilike 30 min blagog uspona do samog vrha.

Do vrha možete krenuti samostalno ili s vodičem. Sa sobom uvijek ponesite dovoljnu količinu vode, zaštitu od sunca i prikladnu planinarsku odjeću, obuću i opremu. Staza je primjerena svim rekreativcima.

mjesto polaska
mjesto povratka
Šimuni
44.46587, 14.968643
vrijeme obilaska
2:00 h
Šimuni
44.46587, 14.968643
Scroll to Top