blank

61

blank

Kolanjsko polje

Kolan – Kolanjsko blato Rogoza – stari izvor – Kolan

ZAHTJEVNOST STAZE

dužina

0
km

uspon

0
m

spust

0
m

KARTA

download

GPX

download

Staza kolanjskih izvora duga je 7.4 km te je idealna za obiteljska pješačenja i druženja, ali i za sve rekreativce. Početak staze se nalazi u Kolanjskom polju te vodi makadamskim putem do bunara „Motišnjak“.

Ubrzo nakon bunara dolazimo do raskrižja na kojem nastavljamo ravno. No ukoliko skrenemo desno, nakon 200 m dolazimo do crkve Sv. Jerolima. Crkva datira sa kraja 15./početka 16. stoljeća, a smjestila se na malom brežuljku u sredini Kolanjskog polja. Po razvalinama starih zidina građenih sa žbukom i po mnoštvu rimske keramike i nekoliko polomljenih stupova pretpostavlja se da je tu bilo rimsko imanje (villa rustica) ili seosko naselje. Nakon obilaska vraćamo se na stazu te nastavljamo prema Kolanjskom blatu – Rogoza. Hodajući makadamskim putem promatramo bujnu vegetaciju, tako rijetku za Pag, a zasigurno ćemo naići i na pokoju ovčicu.

Ornitološki rezervat Kolanjsko blato, močvarno stanište je dom raznolikoj vegetaciji i mnogobrojnim vrstama ptica, te idealno mjesto za uzimanje predaha s očaravajućim pogledom na modro more s jedne strane, te zelenom ravnicom i pogledom na Velebit s druge strane.

Od Kolanjskog blata se kružno vraćamo prema početku staze, ali ovaj put nas staza vodi uz brojne suhozide sve do mosta u „Suteskoj“ na kojem je bila sagrađena uskotračna pruga koja je vodila sve do Šimuna, a služila je za prijevoz ugljena.

Ubrzo dolazimo do kraja puta prolazeći uz izvor vode na bunaru s kojega je prolazio vodovod Kolan – Caska, što je ujedno i kraj staze.

mjesto polaska
mjesto povratka
Kolan - izvor
44.497438 N | 14.954181 E
vrijeme obilaska
1:00-1:30 h
Kolan - izvor
44.497438 N | 14.954181 E
Scroll to Top