blank

51

blank

Sv. Anton

Crkva Sv. Antona - Novaljsko polje – crkva Sv. Antona

ZAHTJEVNOST STAZE

dužina

0
km

uspon

0
m

spust

0
m

KARTA

download

GPX

download

Poseban je doživljaj propješačiti obiteljsku stazu Sv. Antona, smještenu u zelenom prstenu Novaljskog polja, ispunjenog vinogradima, nasadima maslina i zelenim pašnjacima na kojima ćete zasigurno susresti našu autohtonu ljubimicu- pašku ovcu. Ova lagana tura idealna je za obitelji, stariju dob i kondicijski manje spremne pješake, a vijuga asfaltnim, makadamskim, zemljanim i kamenim puteljcima.

Staza započinje i završava kod malene crkvice Sv. Antona (Pustinjaka) u Novaljskom polju, po kojoj je i dobila ime. Pitomo okruženje zelenih travnjaka i mirisnih cvjetova aromatičnog ljekovitog bilja upotpunjuje lagano žuborenje izvora pitke vode koja natapa baru prekrivenu trskom. Ovdje se skrivaju razne vrste ptica, kao i brojni vodozemci poput žaba, morskih kornjača, jegulje, te ostali raznoliki životinjski svijet.

Već nakon prvog skretanja prelazimo na makadamski put uz vinograd. Zastanemo li na trenutak i osvrnemo li se, pogled će nam obuhvatiti cijelu Staru Novalju i zaljev, što je prilika za prve fotografske uspomene.

Nastavljamo kroz tipični primorski krajolik kojeg karakterizira suhozidom ograđeno zemljište kod lokalnog stanovništva poznatog kao „ogradice“. Tzv. ogradice namijenjene su čuvanju domaćih životinja ili uzgoju tradicionalnih poljoprivrednih kultura. Iz navedenog razloga valja biti na oprezu te uvijek zatvarati i ne oštećivati ograde i vrata.

U nastavku nas staza, pretežito makadamskim putem, dovodi do asfaltirane glavne ceste u Novaljskom polju kojom se vraćamo na početnu točku kod crkvice Sv. Antona.

mjesto polaska
mjesto povratka
Novaljsko polje, Crkva Sv. Antona
44,569461 N | 14.893767 E
vrijeme obilaska
1:00 h
Novaljsko polje, Crkva Sv. Antona
44,569461 N | 14.893767 E
Scroll to Top