Pag Outdoor postaje jedna od najuzbudljivijih hrvatskih outdoor platformi

NASLOVNICA-New-Project10

Turističke zajednice otoka Paga u suradnji s partnerima, kroz odličnu sinergiju prošlo ljeto pokrenule su outdoor projekt Pag Outdoor Summer Weekend tj. koncept aktivnih tjedana koji se održavaju s licenciranim i iskusnim trenerima u različitim oblicima aktivnog turizma.

Tako je vikendima tijekom srpnja i kolovoza organizirano pregršt outdoor događanja na cijelom otoku kao što su biciklizam, nordijsko hodanje, trail, kajakarenje na moru, SUP (veslanje na dasci), jedrenje na dasci, trčanje, hodanje, vožnja quadovima… Projekt koji je prošle godine po prvi održan u startu se pozicionirao kao najbolji cjeloviti outdoor projekt neke destinacije. Sinergija svih turističkih zajednica na otoku Pagu, što je jedino prirodno i logično, je također pokazala važnost i imperativ brendiranja cijelog otoka kao jedne destinacije. Odličan praktičan primjer, koji bi trebale slijediti i druge regije.

/ / / SINERGIJA TURISTIČKIH ZAJEDNICA NA DJELU, A NE SAMO NA PAPIRU. BRAVO ZA TURISTIČKE ZAJEDNICE OTOKA PAGA

Sada cijeli projekt Pag outdoor ide dalje i diže se na znantno višu razinu – odličnim brendiranjem cijele outdoor priče otoka Paga.

Outdoor otoka Paga naime povezuje 4 outdoor aktivnosti ( bike, trail, climbing, kayaking ), ali s obzirom da ih pozicionira u apsolutno unikatno okruženje paške prirode oni postaju jedan od razvojnih momenata na kojima će se turizam ovog otoka zanimljivog oblika razvijati u nekoliko smjerova.

Vremenski će kalendarsku sezonu produžiti na najmanje osam mjeseci baš kao što će istodobno dati dodatne sadržajne impulse razvoju niza djelatnosti na otoku, posebno onim povezanim s hotelijerstvom, gastronomijom i specifičnom poljoprivredom.

Uspjeh projekta Pag Outdoor rezultat je zajedničkog udruživanja otočnih turističkih zajednica TZG Novalje, TZG Paga, TZO Kolan, TZO Povljana i TZM Stara Novalja na razvoju projekta, a uslijedila je i potpora Ministarstva turizma i sporta koje je osiguralo 150.000 kuna za provođenje projekta. Sredstva su dakako bila dobro došao “vjetar u leđa” za obogaćenje proljetnih aktivnosti te uvođenje Bike standarda prije početka sezone.

Odobrena sredstva omogućila su i grafičko oblikovanje logotipa za svaki pojedini segment outdoora što je bilo nužno za nastavak promocije i brendiranje Pag outdoor projekta.

Uz specifične boje koje će se povezivati s aktivnostima, zajedničko je i snažno naglašavanje zajedništva otoka unutar projekta. Pag se na taj način priključuje najboljim hrvatskim sredinama u kojima outdoor daje itekako dobre rezultate. Uz Istru koja ima jako značajnu ulogu, odlične outdoor programe imaju gotovo svi kvarnerski otoci – prije svih Krk, ali i Cres, Rab ili Brač u Dalmaciji.

“Vizualnim identitetom projekta Pag outdoor pokazale su se sve posebnosti otoka s naglaskom na raritenosti Paga, poštujući standarde Regionalnih turističkih zajednica, Činjenica kako je ovo jedini otok koji se nalazi u dvije županije, naglasak je bio na posebnostima i identitetu obje županije, ali i kroz sve njegove boje pokazati koliko je Pag koloritan i osebujan otok. Ono što je znalo predstavljati u pojedinim situacijama prepreku pretvoreno je u komparativnu prednost na grafički zanimljiv i privlačan način. Naglašavam kako je za uspjeh projekta Pag outdoor ključno bilo udruživanje i stvaranje jedinstvene destinacije cijelog otoka na što smo svi jako ponosni” – istaknula je Marina Šćiran Rizner, koordinatorica projekta i direktorica Turističke zajednice Grada Novalje te dodala kako se projekt realizirao uz napore svih dionika, ali i savjete i pomoć brojnih vanjskih partnera pri čemu je posebno istaknut vrhunski outdoor profesionalac Martin Čotar.

“Prije 5 godina usvojili smo zajednički vizual destinacije otoka Paga, sinergijski predstavljamo našu turističku ponudu na sajmovima a sada smo velikim koracima zakoračili u outoodor budućnost otoka povezujući Pag, bike i trail stazama, penjalištima i kajacima na moru” – naglasila je Šćiran Rizner.

Protekle godine provedene su planirane aktivnosti projekta poput analize postojećih staza otoka Paga, definirane su smjernice razvoja bike i trail staza te izrađen vizualni identitet Pag Outdoor, a trenutno je u završnoj fazi izrada Bike i Trails standarda označavanja.

Iako je jasno kako će se ulazak u aktualnu, još jednu turbulentnu turističku sezonu dogoditi upravo putem outdoora, da bi ovaj projekt potpuno zaživio i dao maksimalne rezultate koji su neosporivi, trebat će najmanje još tri godine.

Tada će Pag Outdoor zasigurno biti jedna od najuzbudljivijih hrvatskih outdoor platformi koja će otoku Pagu dati još jedan značajni sadržajni “forte”. Mjesečev otok će kroz ovaj projekt postati i jedna od najpoželjnijih hrvatskih destinacija za sve veći broj poklonika outdoora koji u slučaju Paga može imati sve razine uzbuđenja – od obiteljskih druženja s prirodom do vrlo zahtjevnih adrenalinskih nadmetanja.

Često naglašavamo kako u Hrvatskoj imamo sve: i potencijale i resurse i priče, no nemamo proizvod. Upravo Pag outdoor polako, ali sigurno, postaje prvi zaokružen turistički proizvod i sadržaj, koji ima svoju glavu i rep. Brendiranje, jasnu komunikaciju, lokalni support na terenu kroz operativni community (voditelje outdoor aktivnosti koji to i žive, kako profesionalno tako i privatno), lokalnu outdoor agenciju, što je jedan od ključnih preduvjeta za uspjeh cijelog projekta, te svijest i proaktivnost ključnih aktera u razvoju turističkih destinacija – gradova i turističkih zajednica, koji se nisu udružili samo na papiru, nego konkretno na ovom odličnom outdoor projektu.

Aktivni odmor uz odličnu gastro scenu, vrhunski smještaj, autohtone priče kao što je Paški sir, janjetina, biljna raznolikost otoka Paga, Zrće kroz festivalski turizam, Mjesečev otok itd… čini ovu atraktivnu, autentičnu i dinamičnu destinaciju koja će zaokružiti sve elemente u jedan vrhunski i prepoznatljiv turistički proizvod.

Kako produžiti turističku sezonu? Kako, ako nemamo sunca i mora? Sadržajem, autentičnim i raznolikim sadržajem. Upravo je tu najveća moć outdoor priče otoka Paga. Tako se produžuje turistička sezona, podiže kvaliteta i povećava turistička potrošnja.

Bravo Pag. Napokon odličan pozitivan primjer u praksi kako se strateški razvija turizam. A tek su počeli….

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
Telegram
Print
Scroll to Top