Pag Outdoor Weekend postao Pag Summer Outdoor ili cjeloljetni outdoor program otoka Paga

NASLOVNICA-218416224_4101484143272844_2413706125534704939_n

Pag Outdoor Weekend prošle godine se pokazao kao pun pogodak te u prvoj godini postao kao jedna od najuzbudljivijih hrvatskih outdoor platformi. Možda najvažniji segment je kako je cijela platforma pokazala pravi smjer razvoja naših turističkih destinacija.

Razlog tome je višestruk. Prvo od sinergije svih turističkih zajednica, jer destinacija je otok Pag. Stvaranje motiva dolaska van ljetne sezone i konteksta sunca i mora. Povezivanje s privatnim sektorom tj. odličan prikaz kako bi trebala biti suradnja javnog i privatnog sektora. I zadnje, ali ne manje važno, uključivanje lokalne DMC agencije koja prodaje turističke sadržaje.

Tako je vikendima tijekom srpnja i kolovoza organizirano pregršt outdoor događanja na cijelom otoku kao što su biciklizam, nordijsko hodanje, trail, kajakarenje na moru, SUP (veslanje na dasci), jedrenje na dasci, trčanje, hodanje… a sve to provode licencirani i iskusni treneri u različitim oblicima aktivnog turizma. I kao što sam već gore naglasio, radi se o tržišnom proizvodu, jer sve ide preko lokalne DMC agencije – Sunturist, koja prodaje pakete tj. aktivne doživljaje. Tako da možemo govoriti o tržišnom i zaokruženom turističkom proizvodu. Onako kako i treba biti.

Zbog velikog uspjeha, ove godine otišli su korak dalje. Pag Outdoor Weekend zbog velikog interesa ove godine postao je Pag Summer Outdoor. Dakle ne samo vikend, nego kao stalni program destinacije.

Inače, ove godine je napravljeno i brendiranje cijele priče, trasirane su nove staze kao i uređene postojeće, a napravljena je web stranica – Pag Outdoor, koja će biti predstavljena drugi tjedan.

“U proteklih godinu dana učinjeni su zaista veliki pomaci u okviru projekta Pag Outdoor, od izrade vizualnog identiteta, unificirane signalizacije, novih 190 km bike i trails staza do aktivne ljetne turističke ponude. Uključenost turističkih dionika otoka, pri tome mislim na angažman pojedinih turističkih agencija, hotela, kampova, privatnih iznajmljivača te ugostitelja omogućili su da turistička  ljetna ponuda aktivnih tjedana pod nazivom PAG SUMMER OUTDOOR dobije još kvalitetniji nastavak prošlogodišnje koja je bila bazirana na vikendima. Proljetos smo educirali i obučili dodatnih 14  pustolovnih vodiča tj. nositelja i organizatora turističkih sadržaja u prirodi” ističe Marina Šćiran Rizner, direktorica TZ Novalje te dodaje kako je u pripremi web stranica na kojoj će biti sadržana i predstavljena kreirana aktivna ljetna ponuda otoka Paga, u suradnji s turističkom agencijom Sunturist d.o.o. iz Novalje, te partnerima Run Croatia i udrugom Kissa.

/ / / SINERGIJA TURISTIČKIH ZAJEDNICA NA DJELU, A NE SAMO NA PAPIRU. BRAVO ZA TURISTIČKE ZAJEDNICE OTOKA PAGA

Kajakarenje na moru, penjanje na Via Ferrati, bicikliranje i trail, SUP ili kajakarenje za vrijeme punog mjeseca samo su neke od ponuđenih aktivnosti.

Ture vode licencirani vodiči pri čemu upoznaju goste sa specifičnostima lokaliteta, prilagođavaju zahtjevnost ture grupi, a završavaju druženjem i kušanjem autohtonih jela u nekom od lokalnih ugostiteljskih objekata, govori Šćiran Rizner, što je još jedna važna poruka ovog projekta. Povezivanje s lokalnim ugostiteljskim objektima i kontekst autentične priče, a koja je opet temelj za interpretaciju širenja turističkog proizvoda.

Ako se nakon ture degustiraju recimo proizvodi sirane Gligora, inače višestruko proglašeni kao najbolji na svijetu, onda sudionicima kroz priču i degustaciju dajemo motiv da posjeti siranu na kućnom pragu kroz novi turistički sadržaj. Tako širimo i povezujemo turističke proizvode i sadržaje, direktno utječemo na povećanje turističke potrošnje te u konačnici ukupnog doživljaja gosta cijelom destinacijom. To je eko sustav koji turizam mora generirati. Turizam je puno više od kreveta i sunca i mora.

Imali smo dugu zimu, a pandemija nas je i same natjerala na učestaliji boravak u prirodi te otkrivanju dijelova otoka i županije za koje nismo ni znali da postoje i koliko su prelijepi. Mnogi od njih „zarazili“ su se zimski izletima po Pagu i Lici, neki od njih postali su pustolovni vodiči a neki implementirali stečeno iskustvo u svoju turističku djelatnost! To je ono što me osobno najviše veseli, jer jedna akcija je povlačila drugu, tako da imamo primjer privatnog iznajmljivača koji između ostalog od ovog proljeća nudi i usluge vođenja tura, turističku agenciju koja je prodala na početku ljeta preko 100 paket aranžmana hotelskim kućama i potražnja je sve veća, kampove koji u potpunosti podržavaju i promoviraju proizvod i nas kao Turističke zajednice koje objedinjujemo i ulažemo u programe i infrastrukturu” istaknula je Šćiran Rizner.

Ove godine u sklopu Pag Summer Outdoor programa napravili su i još jedan ključan korak naprijed – a to je plaćane kotizacije za sve sadržaje.

/ / / OSTATI NA VRHU JE PUNO TEŽE, NEGO DOĆI DO VRHA. UPRAVO TO USPIJEVA SIRANI GLIGORA KOJA IMA NAJBOLJE SIREVE NA SVIJETU

/ / / NOVALJA ZAHVALJUJUĆI BILJNOJ RAZNOLIKOSTI OTOKA PAGA RADI NA POZICIONIRANJU KAO AUTENTIČNE GASTRO MIKRO LOKACIJE VRHUNSKE KVALITETE

Ako je nešto besplatno nema vrijednost te nije održivo. Uostalom, nije smisao da turističke zajednice plaćaju sve sadržaje i produkciju, kako bi sve bilo besplatno. Da u početku u razvoju projekta dok isti ne postane tržišno zaokružen proizvod i pozicioniran, no imperativ mora biti da se svi sadržaji plaćaju, kako bi isti bio održiv i postao pravi tržišni proizvod.

Organizacijske troškove poput angažmana vodiča, izrade promotivnih materijala, komunikacije na službenim kanalima, prijave te ostalu potrebnu logistiku financiraju Turističke zajednice otoka Paga, dok smo operativno zaduženi svatko za svoj krug djelovanja. Kotizacija je simboličnih iznosa i kreće se u iznosu od 50,00kn do 80,00kn ovisno o najmu potrebnih rekvizita, a doživljaj i iskustvo te nova poznanstva nešto su što puno više vrijedi” dodaje Šćiran Rizner.

Svakako bi u budućnosti mogli razmišljati o povećanju cijene kotizacije, jer se radi o više nego odličnoj vrijednosti za novac. Organizirana tura 3 sata, najam vodiča i kajaka, hrana – tako da možemo reći kako je cijena simbolična. No opet, najvažnije je krenuti u tom smjeru, a koliko će ubuduće biti cijena kotizacija najbolje će odrediti tržište.

Pustolovni ili aktivni turizam sve više pozicioniramo kao okosnicu i jednim od ključnih turističkih proizvoda otoka Paga, a sve veći interes inozemnih turoperatora, putničkih agencija i grupa pokazuje nam da je riječ o najvećem rastućem segmentu u turizmu“, zaključuje Šćiran Rizner.

Zadnji korak bi bio da se napravio jedna web platforma koja će predstavljati otok Pag kao jednu destinaciju, a ne kroz web stranice svake destinacije. Destinacija je otok Pag! I ključno je prema tržištu tako i komunicirati i postaviti cijelu brend priču. No projekt je tek u drugoj godini održavanja, te već u uskoro predstavljenu zajedničku web stanicu Pag Outdoor bit će predstavljena cijela aktivna ponuda otoka Paga.

Za kraj, Pag Outdoor je jedan od najuzbudljivijih aktivnih projekata neke destinacije. Projekt koji ima glavu i rep, jasan smjer razvoja, koji se iz godine u godinu razvija, te najvažnije najbolje posložen sustav.

Kako produžiti turističku sezonu? Kako, ako nemamo sunca i mora? Sadržajem, autentičnim i raznolikim sadržajem. Upravo je tu najveća moć outdoor priče otoka Paga. Tako se produžuje turistička sezona, diferencijacija turističkog proizvoda, podiže kvaliteta destinacije, stvara motiv dolaska i u konačnici povećava turistička potrošnja.

Odličan zaokružen turistički proizvod. “Kopirajte”, dapače. Tako se razvija turizam. Bravo Pag.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
Telegram
Print
Scroll to Top