blank

41

blank

Povljanska blata

Povljana – Veliko Blato – Dinjiška uvala - Povljana

ZAHTJEVNOST STAZE

PREPORUČENA VRSTA BICIKLE

0%
Asfalt
0%
Makadam

dužina

0
km

uspon

0
m

spust

0
m

KARTA

download

GPX

download

Iako je staza malo duža, 21 km, nije teška i pogodna je i za manje spremne bicikliste, tim više što se nalazi izvan prometnica. 

Već na samom početku prolazi se uz ograde omeđene suhozidima. 

Jedan od prvih većih motiva svakako je zaštićeni ornitološki rezervat – slatkovodno jezero Veliko blato, na području kojega je zabilježeno preko 160 vrsta ptica koje su ili u preletu ili konstantno borave na tom područje (hrane se i gnijezde). Zanimljivo je da su se nastambe za ovce na području Povljane donedavno bile pokrivane ševarom (šašom) koji su mještani sjekli na području jezera. 

Nastavljamo rubom jezera te uskoro dolazimo na prometnicu Vlašići–Dinjiška. Na spoju na cestu staza ide lijevo međutim, ukoliko se produži desno, može se doći u centar jednog od najstarijih mjesta na otoku – Vlašići. 

Staza nastavlja asfaltiranom cestom uz ostatke solane kod Dinjiške i lokacije Sveti Bartul. Cijelo to vrijeme s lijeve strane nam se pruža pogled na Veliko blato. 

Uskoro ćemo doći do stare pumpe za vodu, a zatim do jezera Malo blato (također zaštićeni rezervat ptica). Područje Malog blata koristilo se za uzgoj žitarica jer su otkriveni pravilni kanali (pod pravim kutom), a i sada u zapadnom dijelu jezera postoje ruševine mlinice. 

Nastavljamo prema Staroj Vasi, laganim spustom u polje i dalje prema Vrčićima. Na povratku ponovo prolazimo uz Malo blato i uz suhozide produžavamo na prometnicu Povljana–Dinjiška, a zatim po makadamu do kraja staze, uz nezaobilazni pogled na cijelo okolno područje.

mjesto polaska
mjesto povratka
Povljana
44.34489, 15.11403
vrijeme vožnje
1:30-2:00 h
Povljana
44.34489, 15.11403
Scroll to Top