81

Put Panosa

Povljana – Panos – Bočina - Povljana

ZAHTJEVNOST STAZE

dužina

0
km

uspon

0
m

spust

0
m

KARTA

download

GPX

download

Staza počinje na Trgu Bana Jelačića u centru mjesta i vrlo je pogodna za trail, nordijsko hodanje ili običnu šetnju. Odmah na početku staza prolazi pored župne crkve Svetog Jurja, a odmah zatim dolazi do Bunara – mjesta u kojem su se u nedavnoj prošlosti napajala stoka (volovi). Ovdje se jedno vrijeme vodom snabdijevalo i stanovništvo Povljane – voda se u drvenim kablovima nosila na glavi, dok se, 60-ih godina prošlog stoljeća, nije izgradio vodovod.

Asfaltnom cestom dolazimo do zone Obatnica, koje nosi ime po lokaciji Abatizza. Uz samo more u antici su ovdje postojale solana i antička vila, a u srednjem vijeku samostan časnih sestara.

Nakon kratkog uspona prolazimo vidikovac na vrhu, s kojeg puca prekrasan pogled na okolne otoke: Vir, Olib i Maun. Staza nastavlja makadamskom cestom prema bazenu vode, nakon čega ubrzo skrećemo lijevo na usku stazicu koja se okreće prema sjeveru i Velebitu. Pred nama se prostire Povljansko polje te se spuštamo prema zaljevu i pješčanoj plaži u Staroj Povljani.

Ubrzo nakon dolaska u Polje dolazimo do stazice dužine oko 100 metara koja vodi do crkve Svetog Martina iz 14. stoljeća, a nedugo nakon toga, makadamskim putom, dolazimo do kapelice Srca Isusova, kod koje se svake godine na blagdan Srca Isusova održava bogoslužje. Ovim putem doći ćemo do prostora Stare Povljane gdje je kroz Srednji vijek bilo naselje ovisno o Ninu, tada značajnom urbanom središtu.

Jedan od zadnjih motiva koji će se vidjeti na stazi jest pejzaž poput mjesečevog, a nalazi se na prostoru makadamske cestice koja spaja Povljanu i obližnje ribarsko mjesto Smokvicu te se prostire dokle god nam pogled seže.

mjesto polaska
mjesto povratka
Povljana centar
44.345633, 15.114317
vrijeme obilaska
2:00 h
Povljana centar
44.345633, 15.114317
Natrag na vrh